The aim of this research was to study a part of the Trgovski Dom, a relevant building by Max Fabiani in Gorizia, realized in the beginning of 1900, actually in a great state of degradation. The first step was the survey of the theatre, subdivided in three parts: the entrance, with a staircase, the main room – in two levels, parterre and gallery – and then the space for artists, with the stage, the dressing rooms, a large underground space as warehouse, and an helical staircase to connect all the parts. The main space is the double-level room, where the spectators take place. Connected by a second staircase, it expresses very well the design idea of the author. The second phase was the geometrical analysis and the comparison between the drawings resulted by the survey and the technical ones produced by Fabiani himself. Some differences were revealed, such as a different configuration of the staircase in the entrance, a variation in the distribution of the technical spaces, the presence of a small tower in the position of the helical staircase, to go to the flat roof of the building. After the survey and the geometrical analysis, we started to reconstruct the digital model to simulate the interior space before the restoration of the building. Due to this research it was possible to analyze in a detailed way the morphology of this space, compare it with the original solution, and simulate the initial idea of the architect, to understand better the Fabiani’s thought for a theatre space.

The Trgovski Dom in Gorizia by Max Fabiani. Survey and simulation of the Petrarca Hall

SDEGNO, ALBERTO;FRAZIANO, Giovanni;MASSERANO, SILVIA;
2014

Abstract

The aim of this research was to study a part of the Trgovski Dom, a relevant building by Max Fabiani in Gorizia, realized in the beginning of 1900, actually in a great state of degradation. The first step was the survey of the theatre, subdivided in three parts: the entrance, with a staircase, the main room – in two levels, parterre and gallery – and then the space for artists, with the stage, the dressing rooms, a large underground space as warehouse, and an helical staircase to connect all the parts. The main space is the double-level room, where the spectators take place. Connected by a second staircase, it expresses very well the design idea of the author. The second phase was the geometrical analysis and the comparison between the drawings resulted by the survey and the technical ones produced by Fabiani himself. Some differences were revealed, such as a different configuration of the staircase in the entrance, a variation in the distribution of the technical spaces, the presence of a small tower in the position of the helical staircase, to go to the flat roof of the building. After the survey and the geometrical analysis, we started to reconstruct the digital model to simulate the interior space before the restoration of the building. Due to this research it was possible to analyze in a detailed way the morphology of this space, compare it with the original solution, and simulate the initial idea of the architect, to understand better the Fabiani’s thought for a theatre space.
978-88-6542-347-9
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://hdl.handle.net/11368/2829653
 Attenzione

Attenzione! I dati visualizzati non sono stati sottoposti a validazione da parte dell'ateneo

Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? 0
social impact